Tokat Eğitim Sen'den Rapor Tepkisi


          Tokat Eğitim Sen Şubesi Başkanı Ertan Uysal “4+4+4” uygulamasıyla 66 ayı doldurmuş çocukların ilköğretime başlaması ile ilgili düzenlediği basın toplantısında şunları kaydetti;
         “Gelişim dönemi açısından henüz oyun çağında bulunan 66 aylık çocuğun okul öncesi eğitim almadan ilkokul disiplinine girmesi, eğitim hayatı açısından olumsuz sonuçlar doğuracaktır.
         5 yaş yani 60–71 aylar arası çocuklar zihinsel, fiziksel,  psikolojik olarak ilkokula henüz hazır değildir. Çocuğun okul eğitimine katılabilmesi için gerekli duygusal, bilişsel, dil ve el becerilerinin gelişimi 6 yaştan (72 ay) önce tamamlanmaz. Bu bilimsel ortalama dışında kalan çok az çocuk vardır.
         Çocukların bu gelişimleri tamamlanmadan ilkokul 1. sınıfa başlamaları ruh sağlığını pek çok yönden olumsuz olarak etkileyecektir.
Küçük yaşta okula başlayanlarda ayrılık kaygısı rahatsızlığı görülme riski oluşacaktır, davranışlarının kontrolünü sağlamakta zorlanacak, sınıfta sırasında bekleyemeyecek ve ilkokulda uyması gereken kurallara uymakta güçlükler yaşayabilecektir.
Beş yaşından önce el-göz koordinasyonunun, ince motor becerilerin, işlemsel düşüncenin tam gelişmemiş olması, soyut düşüncenin yetersizliği ve dikkati sürdürmedeki güçlükler nedeniyle bu yaştaki çocuklar öğrenme becerilerinde zorlanacaklardır.
Ayrıca bu çocukların 6 yaş grubu (72-83 aylar) ile aynı sınıflarda olacaklar. Bu da ayrı bir sakınca getirmektedir. Yani 60-83 aylar arasında, aralarında yaklaşık 2 yıl fark olabilen çocuklar olacaktır. Bu durumda gelişimsel özellikler açısından 72-83 aylık çocuklar doğal olarak 60-66 ay arasındakilere göre çok önde olacak, onlardan daha hızlı öğrenecek, beklenenleri daha kolay yerine getirecektir. 60-66 aydakiler de bu durumda zorunlu olarak sınıfın daha başarısız ve geriden gelen grubunu oluşturacaklardır. Başarısızlık duygusu çocukların daha sonraları da kendilerine güven duymalarına sebep olacak çocukların okuldan soğumasına neden olabilecektir.
Ayrıca 5 yaş uygulaması 1983-1985 yıllarında zaten ülkemizde denenmiş ve olumsuz sonuçlarından dolayı vazgeçilmiştir.
Daha önce de duyurmaya çalıştığımız gibi daha okullarda ve müfredatta hiçbir yeterli hazırlık olmadan uygulama başlatılmaktadır. Okulların maddi koşulları, sıraları, tuvaletleri, tahtaları bu denli küçük çocuklar için hazır değildir.
Bu duyurular ve düzenlemeler çocuğunun durumu hakkında kaygılanan pek çok ailenin, çocuğunu okula bu yıl başlatmamak için doktor kapılarına dayanmasına yol açmıştır hatta ailelerle doktorlar karşı karşıya gelmektedir.
Bu gerekçeler doğrultusunda ilkokula başlama yaşı 72 ay ve üstü olarak düzeltilmelidir. Aileleri hekimlere yönlendirmekten vazgeçmeli, ülkenin eğitim sorunlarına çözüm için hekimlerden çare bekler duruma düşülmemelidir.”

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Cahit Külebi Şiirinde Tokat ve Anadolu Motifleri-Hami Karslı

Unutulan Bir Katliam:Talkan ve Cürcan